söndag 4 maj 2008

En vanlig, men ändå lite speciell shabat


Ännu en shabat är slut (för länge sen, det börjar visst bli sent) så jag tänkte att jag skulle skriva lite om den. Jag gick till synagogan på fredagkvällen, det gör jag så gott som varje fredag. Däremot brukar jag inte orka gå upp tidigt så ofta för att gå till synagogan på lördag morgon. Då börjar nämligen gudstjänsten 09.15. Jag är ingen morgonmänniska precis och det brukar räcka gott och väl att gå upp tidigt när jag ska till skolan. På shabat vill jag sova länge. Men ibland går jag dit i alla fall, för det är ju veckans huvudgudstjänst som är ca 3 timmar lång och då läser man Torah också. Den här veckan var jag ledig 4 dagar så då tyckte jag att jag kunde orka gå upp tidigt i morse (eller igår morse kanske jag borde säga). Det var en lite speciell gudstjänst denna shabat, för Israels ambassadör Eviatar Manor var där och höll tal. Det var väldigt intressant. Efter lördagsgudstjänsten är det alltid kiddush (bön över vin och bröd, samt fika och umgänge) i församlingshuset. Ambassadören deltog också i kiddush. Den var extra festlig med israeliska flaggor på borden och flera olika smörgåsar med kött och lax bl.a. att välja på. De tog slut direkt eftersom det var så mycket folk. Efter kiddush följde jag med ett par vänner och gick på stan och fikade på ett café. Jag kom hem ganska sent och då var jag så trött så jag fick sova några timmar. Efter det läste jag lite hebreiska och åt seudat shlishit, den tredje shabat-måltiden. Det är ju en mitzva att äta tre måltider på shabat, en på fredag kväll och två på lördagen. Tiden gick fort och snart var det dags för havdala, skiljandet mellan shabat och arbetsdagarna. Det är en mysig ceremoni, som gör det lite lättare att lämna shabat och gå in i den nya arbetsveckan. I havdala använder man alla fem sinnen. Man lyssnar på bönen, man ser det brinnande ljuset, man känner smaken av vinet, känner lukten av väldoftande kryddor och känner värmen från lågan. Man avslutar med att släcka ljuset i några droppar vin på ett fat. Det är väldigt praktiskt, för ljuset är stort, flätat med flera vekar. När man släcker det i vinet kommer ingen rök. En gång provade jag att släcka det genom att blåsa ut, men då gick brandvarnaren igång.

Shavua Tov (God vecka)!

2 kommentarer:

Akiva ben Avraham sa...

Jag var på shabatmiddag hos ett apr goda vänner för några måander sedan. När vi skulle läsa havdala upptäckte de att ed inte hade något kosher vin kvar. Det är bättre att läsa havdala över vatten än att göra det över treif vin. Men så kom undsättningen! De hade kosher Tequila från Israel! Så vi gjorde havdala med teguila och släckte ljusen i det (var halvt om halvt beredd på att det skulle slå stora flammor, men det gick bra).

Vilken synagoga går du till? Stora eller någon av de ortodoxa? (Kiddush och Israels ambassadör låter som stora)

Må väl,
Akiva

Chaya Miriam sa...

Ja om man inte har kosher vin så går det ju bra att läsa havdala över vilken kosher dryck som helst. T.ex. använde jag te en gång. Nackdelen med det var att bägaren blev så varm att den inte gick att hålla i, så jag fick lägga i is. Jag går till Stora Synagogan. Går du till en konservativ eller ortodox synagoga?
Ha det bra!