onsdag 16 december 2009

6:e Chanukka-kvällen

I kväll började sjätte dagen av Chanukka och vi tände sex ljus i chanukkian (sju ljus tändes, men det sjunde är shamash-ljuset, "tjänaren", som man tänder de övriga ljusen med). Jag förevigade ögonblicket, som kan beskådas på bilden ovan. Det är tradition att ställa chanukkian i ett fönster så att den kan vittna om miraklet för de som går förbi utanför. Men jag tror inte att någon kan se vår chanukkia i fönstret uppe på 6:e våningen, då får det nog vara någon med örnsyn. Här inne är det dock väldigt vackert, extra vackert i år med snön i bakgrunden.

6 kommentarer:

Maria sa...

Hoppas du haft ett skönt jullov, även utan julfirande. Kul att se hur er chanukkia ser ut, den ser fin ut med alla olikfärgade ljus!

Jag undrar, firar ni nyår så här års, eller firar ni bara det judiska nyåret?

Undrar också om du skulle ha lust att visa fler bilder på mat du lagar till olika tillfällen, tex en "vanlig" shabat, och även till lite festligare helger. Jag tycker det skulle vara jätteintressant att se. Även hur ni lägger upp dagen så man kan äta både mjölk och kött. Vad äter du till frukost, till exempel?

Som alltid tycker jag dina inlägg är intressanta, det är kul att höra om vardagslivet.

Chaya Miriam sa...

Tack. Jullovet har varit jättebra. Jag hoppas du hade en bra jul och nyårsafton.

Nej vi brukar inte fira något större det gregorianska nyåret. I år jobbade min man på nyårsafton och jag var bara hemma och pluggade som på en helt vanlig dag. Jag kan festa på nyår som vilken annan kväll som helst men jag är inte direkt motiverad att jag måste göra det just den kvällen. Det är ju ingen stor grej för mig att fira att det är 2010 år sedan man började räkna från Jesus födelse. Det känns inte så viktigt, och jag tycker det räcker att fira de judiska högtiderna.

Det kan vara svårt att visa bilder på mat som man äter på shabat eller högtider eftersom man inte får använda kamera på shabat och stora högtider. I så fall skulle jag få ta kort på maten dagen innan när jag lagar den.

De flesta dagar äter jag inget kött så då är det ju lätt att planera dagens måltider. Eftersom kosher kött är så dyrt äter jag det nästan bara på shabat och högtider. Till frukost äter jag alltid ett mjölkmål, som flingor med mjölk, och kött äter jag till middag. Efter en köttmåltid väntar jag alltid tre timmar innan jag äter något med mjölk i. Så det är inte så svårt att lägga upp en sådan dag, bara man tänker på att vänta mellan kött- och mjölkmåltiderna.

Maria sa...

Tack för svar. Bilder tagna när du lagar maten funkar ju precis lika bra, om du har möjlighet och lust vill säga. Jag gillar matlagning väldigt mycket själv, och tycker det är kul att prova nya saker som man läser om. Lagar du mest traditionell judisk mat till vardags, eller blir det mest till helger?

Chaya Miriam sa...

Nej till vardags blir det inte mycket traditionell judisk mat, eftersom jag sällan har tid och ork att laga "riktig" mat på stressiga vardagar. Då blir det mest sådant som går fort att laga som pasta, pommes frites, nudlar m.m. eller någon vegetarisk färdigrätt som man bara värmer i mikron. Inte det nyttigaste kanske men det är inte alltid man hinner med att laga något bättre. Men maten till shabat däremot måste vara extra festlig och något utöver det vanliga så den lägger jag ner desto mer energi på.

Visst kan jag ta kort någon gång när jag lagar maten till shabat och lägga upp här. Nästa gång jag lagar någon traditionell judisk rätt då, som jag gissar är det intressantaste att se. Ibland lagar jag annat också som inte är så typiskt judiskt, det varierar ganska mycket. Tacos, tonfisksallad, crepes och omellett till exempel är ingen traditionell judisk mat, men går ändå utmärkt att äta på shabat. Allt som är kosher och gott funkar.

Maria sa...

Kul, ser fram emot bilder!


Jag har en undring till, du skriver att ni bor på 6:e våningen. Får man åka hiss på shabat, eller måste ni gå i trapporna då?

Chaya Miriam sa...

Det beror på hur strikt man håller shabat. Ortodoxa judar som håller strikt på shabatreglerna åker inte med vanliga hissar eftersom man måste slå på en elektrisk knapp för att kunna åka. Men det finns s.k. shabbeshissar som är förprogrammerade att stanna på varje våning och då behöver man inte trycka på någon knapp. En del ortodoxa vill dock inte använda sådana hissar heller. I vårt hus finns såklart ingen shabbeshiss, bara en vanlig hiss. Men vi använder den ändå då vi inte håller så strikt på reglerna. Vilket är förresten mest vilosamt, att ta hissen eller att gå uppför sex trappor? Shabat ska ju trots allt vara en vilodag, och att gå uppför sex trappor istället för att bara trycka på en knapp förstör lite shabatandan tycker jag. Men var och en får ju göra det som känns meningsfullt för en själv.