Det hela började med att Ahasverus, kungen av Persien, bad sin fru Vashti att dansa för hans gäster på en fest. Hon vägrade att göra som han sa och då straffade han henne genom att avsätta henne och välja en ny drottning. Valet föll på Ester som ska ha varit mycket vacker. Hon bodde tidigare hos sin farbror Mordokaj som var en av kungens ämbetsmän. Senare efter att hon blivit drottning vägrade Mordokaj att knäböja inför Haman, kungens storvisir. Haman blev mycket vredgad, inte bara på Mordokaj utan på hela det folk som han tillhörde. Han bestämde sig för att försöka utrota alla judar i Persien. Genom att inför kungen anklaga judarna för sammansvärjning och erbjuda honom en stor summa pengar, lyckades Haman få kungens tillstånd att utrota judarna. Men Mordokaj fick höra talas om Hamans planer och berättade om dem för Ester. Han uppmanade henne att rädda sitt folk, men hon tvekade först eftersom ingen fick gå in till kungen utan kallelse, och hon inte hade blivit kallad på 30 dagar. Den som gick in till kungen utan kallelse straffades med döden. Till slut tog hon mod till sig och gick in till Ahasverus. Hon berättade för honom att hon var judinna och att Hamans planer skulle utplåna hennes folk. Kungen blev rasande och lät genast fängsla Haman. Han blev hängd i den galje som han själv hade satt upp för att hänga Mordokaj. Mordokaj blev utnämnd till kungens rådgivare, och skrivelser skickades ut över hela riket om att judarna nu hade rätt att försvara sig mot sina fiender. Ester hade genom sitt mod räddat hela Persiens judiska befolkning.
Det var en liten sammanfattning, men berättelsen är mycket mer storslagen om man läser den i Megillan, Esters bok. Jag var i synagogan tidigt i morse och lyssnade på Megillaläsningen. Det var inte så mycket folk, så vi som var där fick stampa och banka högt för att överrösta kantorn när han sa Hamans namn, så som är tradition. Efter gudstjänsten bjöds det på brunch med smörgåsar och hamantashen (eller oznei haman = Hamans öron). Det är trekantiga kakor med vallmofrön, sylt eller någon annan söt fyllning i, som är tradition att äta på Purim. I söndags bakade jag massor av hamantashen, det blev nog lite för många. Jag har fortfarande kvar massor, men de är ju goda även efter Purim. Nästa år ska jag nog halvera satsen ändå.
Andra traditioner på Purim är att ha maskerad, göra ett Purim-spiel (en pjäs om Purim-berättelsen), skicka mishloach manot (som är en gåva med mat, dryck, eller bakverk) till vänner och skänka pengar till välgörenhet. Man ska också äta en festmåltid under dagen och det är även tillåtet att dricka sig full denna dag. Kort sagt är det en dag fylld av festligheter. På Purim gäller inte samma regler som på shabat och jom tov, så det är tillåtet att göra allt som man gör en vanlig vardag. Men man ska helst se till att vara ledig från arbetet så att man kan fira dagen ordentligt.
Det var kort om Purim. Jag tänkte inte gå in på det djupare än så här, men för den som vill läsa mer kan jag rekommendera http://www.torahbloggah.blogspot.com/ och http://www.attvarajude.blogspot.com/ som har skrivit mycket läsvärda inlägg om denna högtid.
(På bilden: hamantashen)
3 kommentarer:
Åh, har du något bra recept på hamentaschen? Jag vill baka sånna, för de är så goda! De hade sånna med körsbärsfyllning i adat jisrael, där jag var! Supergoda!
Jag hittar inga bra recept på nätet!
Ja visst, du kan prova det här receptet (det blir ca 48 hamantashen):
3 dl socker
1 dl olja
1 dl margarin
3 ägg
1,5 dl apelsinjuice
12 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 vispat ägg för pensling
9 hg vallmofröfyllning, chokladkräm eller sylt
Rör socker, olja och margarin pösigt. Tillsätt ägg och juice och blanda väl. Rör i de torra ingredienserna och forma en boll. Dela degen i fyra delar. Kavla ut dem tunt, ca 0,5 cm, på mjölat bakbord. Skär ut cirklar med kanten av en kopp eller glas (beroende på önskad storlek). Lägg 1/2 till 2/3 tsk fyllning i mitten av varje cirkel och vik upp tre flikar runtom och nyp ihop degen så att det bildas en trekant. Lägg på plåt och pensla med vispat ägg. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter.
Detta recept hittade jag i JUS kalender förra året och jag har provat det också. Det blir jättegoda hamantashen. Men man kan ta mer fyllning än vad de skriver, i alla fall om man gör stora hamantashen.
Härligt att jag hittade dit recept. Nu, lite senare idag ska göra ett försök.
Chag sameach
Skicka en kommentar