tag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post2765174467493541981..comments2023-01-26T07:52:29.171+01:00Comments on Judinna i Sverige: Att hålla kosher i SverigeChaya Miriamhttp://www.blogger.com/profile/15176411741044568011noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-76128824896709796382017-11-02T14:54:42.461+01:002017-11-02T14:54:42.461+01:00Fy för vilka barbarer. De som torterar djur på det...Fy för vilka barbarer. De som torterar djur på detta sätt borde få sin egen strupe avskuren. Det borde vara fullständigt förbjudet med extremt hårda straff att köpa sådant kött i Sverige.Markusnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-29339766293227555062011-09-14T06:18:12.339+02:002011-09-14T06:18:12.339+02:00Bekommer det inte dig att kosher köttet troligtvis...Bekommer det inte dig att kosher köttet troligtvis är slaktat på ett onödigt plågsamt sätt?Paxmaxnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-25645699947735909492011-05-02T13:51:09.762+02:002011-05-02T13:51:09.762+02:00Du kan ju kashra icke kosher kött, det är ju helt ...Du kan ju kashra icke kosher kött, det är ju helt klart betydligt bättre än både halal och vanligt svensk-slaktat kött. Sure, det kräver lite mer jobb än att bara lägga i stekpannan och du får ju fortfarande varken steka eller koka köttet, men ett alternativ är det ju :)Thérèsehttps://www.blogger.com/profile/05894457808784153510noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-37874342497711260702011-04-11T11:09:52.050+02:002011-04-11T11:09:52.050+02:00Usch fyfan. Äckliga jävla människor, muslimer elle...Usch fyfan. Äckliga jävla människor, muslimer eller judar som går med på att djur slaktas på ett sådant vis.<br /><br />Religiösa människor står för 95% av alla krig på jorden. Man borde bygga en mur runt omkring er så kan ni springa runt och kriga och beté er som man gjorde på medeltiden. Idioter.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-28084640514436656782010-04-30T11:18:29.299+02:002010-04-30T11:18:29.299+02:00Jaha!
Ibland känns det som om det vore bäst att in...Jaha!<br />Ibland känns det som om det vore bäst att inte äta alls, vilket i sig kanske -ibland - är behövligt. <br />Den glädje och förväntan man borde känna inför shabatmiddagen har alltid lite smolk i bägaren. Det är ett enormt pusslande för att "få ihop" en "god fredagsmiddag", beroende på var man bor i Sverige.<br />Själv är jag så lyckligt lottad att jag kan lämna landet för att handla kosher. D v s jag åker över Sundet till slaktaren i Köpenhamn. Kanske en form av landsförvisning?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-71178138131243705342010-04-26T11:12:39.827+02:002010-04-26T11:12:39.827+02:00Finns det några kosher-restauranger i Stockholm?Finns det några kosher-restauranger i Stockholm?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-22926422198903595242008-09-22T21:13:00.000+02:002008-09-22T21:13:00.000+02:00Tack Mosiah, det är kul att höra.Och tack för påmi...Tack Mosiah, det är kul att höra.<BR/><BR/>Och tack för påminnelsen om namnet på vår enda kosherrestaurang, Akiva. Det kan ju vara bra att hålla på minnet.Chaya Miriamhttps://www.blogger.com/profile/15176411741044568011noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-19280866470748762892008-09-21T21:46:00.000+02:002008-09-21T21:46:00.000+02:00Chaya, restaurangen heter Lao Wai: http://attvaraj...Chaya, restaurangen heter Lao Wai: http://attvarajude.blogspot.com/2008/08/sveriges-enda-kosherrestaurang.html<BR/><BR/>Den är kontrollerad av mashgiach och 100% kosher. Dessutom finns möjlighet för bishul israel.<BR/><BR/>Vrodim, du behöver inte följa kosherreglerna eftersom du är goy.Akivahttps://www.blogger.com/profile/12228821136195564734noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-79584087699243777902008-09-21T21:11:00.000+02:002008-09-21T21:11:00.000+02:00Måste säga att du skriver duktigt, Chaya. Frid öve...Måste säga att du skriver duktigt, Chaya. Frid över dig.Mosiahhttps://www.blogger.com/profile/12120120596179278702noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-54954677281409988102008-09-21T19:16:00.000+02:002008-09-21T19:16:00.000+02:00Rättelse: Det stavas såklart "Havdalaljus" och int...Rättelse: Det stavas såklart "Havdalaljus" och inte "Handvalaljus".Chaya Miriamhttps://www.blogger.com/profile/15176411741044568011noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-88577525649184203572008-09-21T19:10:00.000+02:002008-09-21T19:10:00.000+02:00Sassa: Akiva har helt rätt när han skriver att hal...Sassa: Akiva har helt rätt när han skriver att halalkött inte är mer ok att äta om man håller kosher än vad "vanligt" slaktat kött är. Allt som inte är kosher är såklart icke-kosher=treif. Halalkött är alltså också treif. Halal och kosher har dock en sak gemensamt och det är att man avlägsnar så mycket blod som möjligt vid slakten, eftersom det är förbjudet för både judar och muslimer att äta blod. Men halalkött kan aldrig kallas kosher. För att kött ska bli kosher måste det vara en Shochet (judisk slaktare) som slaktar djuret, och han måste vara kunnig i Shulchan Aruch (som bl.a. behandlar kosherlagarna). <BR/><BR/>Kosherlagarna ställer mycket höga krav på djurets hälsa, ett djur som är sjukt eller har något lyte är inte kosher. Vissa delar av djuret är inte tillåtna, som exempelvis höftnerven och fettet kring organen. Kort sagt är kosherlagarna striktare än halallagarna. Jag skulle aldrig äta halalkött, lika ogärna som jag skulle äta vanligt kött. Det är ingen skillnad för mig, båda är ju treif.<BR/><BR/>Vrodim: Kul att du har hittat hit. Det finns en viss skillnad mellan shabatljus och vanliga ljus. Shabatljusen är mindre för att de ska kunna brinna under en passande tidslängd (man får inte släcka ett ljus på shabat, det måste få slockna av sig självt). Man tänder ju dem på kvällen och då vill man kanske inte att de ska brinna under natten när man ligger och sover. De brukar brinna ca 2-4 timmar, beroende på vilka ljus man använder. <BR/><BR/>Handvalaljus har flera vekar som sitter tillsammans, ofta är det ett flätat ljus. Detta gör att ljuslågan blir mycket större än på ett vanligt ljus, så det liknar en fackla. <BR/><BR/>Ja de i Chabad håller kosher till 100 procent enligt halachan, Chabad är ju en inriktning inom Charedim (även kallade ultraortodoxa). För dem är det mer komplicerat att hålla kosher i Sverige. De kan inte äta på treif tallrikar och en del har även olika kök för kött och mjölk. Men det finns faktiskt en helt vegetarisk restaurang i Stockholm som är kontrollerad av den ortodoxa rabbinen. Där kan antagligen även de äta.Chaya Miriamhttps://www.blogger.com/profile/15176411741044568011noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-67200479245327486312008-09-19T16:35:00.000+02:002008-09-19T16:35:00.000+02:00BS"DHej Chaya Miriam!Jag har läst din blogg ett br...BS"D<BR/><BR/>Hej Chaya Miriam!<BR/><BR/>Jag har läst din blogg ett bra tag nu men har inte kommigt mig för att kommentera förens nu.<BR/><BR/>Först en fråga: Vad är det för speciellt med Shabes- och Havdoleljus? Varför kan man inte använda vanliga ljus?<BR/> *Fundersam*<BR/><BR/>Personligen håller jag inte kashrus (jag är en Bas Noach) men jag funderar på att göra det, beEzras HaShem! Det går ju att hålla kosher i Sverige även om det inte är lika lätt som i Israel, London eller New York men vem har sackt att livet skall vara en dans på rosor? Dem det är svårast för är väl dem som håller kosher LeMehadrin, chabadnikim håller väl det? Men det går om man vill gissar jag.<BR/><BR/>Tack för en intressant blogg!<BR/><BR/>//VrodimAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-80064912397112265822008-09-19T14:38:00.000+02:002008-09-19T14:38:00.000+02:00Jag kan ju inte svara för Chaya, men jag skulle al...Jag kan ju inte svara för Chaya, men jag skulle aldrig för mitt liv äta halalslaktat kött. Det är knappast bättre än "vanligt" slaktat kött ur judisk synvinkel, för att det slaktat halal gör det ju inte "mer okej" eller "mer kosher" än vanligt kött. Kanske t.o.m. värre eftersom de har egna ritualer som inte alls känns så övertygande.<BR/><BR/>Det här med att "muslimer kan ju äta kosher, då borde judar kunna äta halal" faller ju på att halalsystemet är mycket mindre strikt och har andra matlagar. Allt som är kosher är också uteslutande halal, men allt som är halal är inte kosher.Akivahttps://www.blogger.com/profile/12228821136195564734noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2627640936850184096.post-36842750860840880112008-09-18T20:24:00.000+02:002008-09-18T20:24:00.000+02:00Jag har nyss flyttat tillbaka till Sverige nu eftr...Jag har nyss flyttat tillbaka till Sverige nu eftrer nåra år i NY, och märker tydliga skillnader på hur svergie har förrändrats... bara det att jag nu kan lyssna på arabiska nyhter på 3 kanaler (förrut var det bara finska och samiska) och att min lilla nrbutik ICA, dr kan man köa Tahini och Hoummus, självklart med arabisk text på... Så då är min fråga, knner du aldrig att du då (med den växande muslimska kulturen i sverige) skulle tänka dig att äta Halal istället för treif som ofta här i sverige antagligen är mer treif än vad man kan ana eftersom de inte tnker i "kosher vs. icke-kosher" termer... <BR/>I NYc hade jag många arbetskamrater som var muslimer från Bangladesh och de var överlyckliga varje gång jag tog med mig Kosher mat/efterätt till jobbet för då kunde de också äta..<BR/><BR/>anars är det precis som du säger, en fråga eder till en till osv... så är ju just det där om, vem kan man lita på?Sassahttps://www.blogger.com/profile/10505752329756142870noreply@blogger.com